2015
C-prints.
Prosjektet er en del av utstillingen Tiden det tar.
Kunsthistoriker Gyrid Cecilie Nygaard i samtale med Camilla L. Haukedal om utstillingen Tiden det tar.
Tid er et abstrakt begrep som hovedsakelig blir benyttet som en betegnelse for hendelsers konstante bevegelse fra fremtid til nåtid til fortid. Tid kan også bety intervallet mellom to hendelser. Tid er også noe som kan anslås omtrentlig, som i snart, om en stund, for lenge si den, nå nettopp.
Tid kan også angis mer eller mindre presist - i år, måneder, dager, timer, minutter og sekunder. Alt avhenger av hvilken tidsberegning som blir brukt.Tid er et omdiskutert abstrakt begrep, og har vært og er gjenstand for diskusjon innenfor religion, filosofi og vitenskap.
For Aristoteles var tid og bevegelse uløselig knyttet. Der det forekommer endring eller bevegelse finnes det også tid, for alt som skal bli eller opphører å være er definert inn i en tid. Tid kan også oppleves forskjellig avhengig av sted og hastighet. Tiden kan virke som om den går fortere eller saktere - «det var som om tiden stod stille…» eller «tiden flyr når man har det gøy».
I Utstillingen Tiden det tar har kunster Camilla L. Haukedal undersøkt begrepet tid. og hvordan vi forholder oss til det.
Er tid viktig for deg?
For meg er tiden viktig, ikke så mye som en måleenhet men som et redskap. Om jeg har nok tid kan jeg bruke den til å skape noe nytt - noe som er større enn selve tiden.
Hva er verdifull bruk av tid for deg?
Personlig liker jeg at tiden jeg har brukt skal resultere i noe fysisk, noe målbart.
En ide eller en tanke kan være så flyktig og derfor er verdien også litt udefinerbar. Men om jeg deler tanken eller ideen med noen, får snakket om den eller notert litt, så fremstår tiden jeg har brukt som mer verdifull på sett og vis.
I utstillingen gir du oss som betrakter en slags formel. Videoen viser hvor lang tid man bruker på å brette en trane og dermed er det mulig å finne ut hvor lang tid som har blitt brukt på å lage hele installasjonen – hvorfor ønsker du å fremheve tidsbruken?
Jeg ønsker å bevisstgjøre tidsbruken for det er det eneste som gjør installasjonen verdifull. Alle kan brette en trane – og kan det da være kunst?
Men kanskje gidder ikke alle å brette 50 traner – så da er kanskje 50 traner litt mer kunst enn en? For meg blir anvendt tid ”kunststykket” ikke selve installasjonen.
Så for deg er prosessen viktigere enn produktet - kunsten er ikke lenger et objekt men en prosess, en kreativ handling.
Med det i bakhodet, tenker du da at det er en måte å forholde seg til tid som er bedre enn en annen måte?
I det man tar et aktivt valg og bruker tiden på noe så er det en måte å forholde seg til tid på. Om det er god eller dårlig måte å bruke tid på, vil være den enkeltes ansvar.
Så hva mener du da om tiden ungdommene har brukt på å sitte å spille – er det verdifull bruk av tid?
Jeg har vært mest opptatt av hvordan de forholder seg til all den tiden de bruker på å spille. For mange utenforstående oppleves det kanskje som bortkastet tid men for disse ungdommene var det et bevist valg og for dem har det vært verdifull bruk av tid.
Man kan finne en del negative assosiasjoner med idiomer som bruker ordet å spille – å spille bort…, høyt spill.. å spille med livet som innsats. Underbevisst ligger det kanskje noe negativ i grunnen som overføres til dataspilling.
Noe jeg synes er interessant er at tiden i spillene de spiller gjerne er spesiell for akkurat det spillet. Har man spilt 5 timer i “vår” tid - kan det ha gått mange år i et spill - eller bare noen få minutter i andre spill.
Da kan man jo i noen tilfeller lure på hvilken tid de forholder seg til?
Likevel, i det de velger å spille så velger de bort muligheten til å gjøre andre ting og kanskje også sosiale relasjoner – I dette tilfelle vil det vel kanskje det være riktigere å snakke om å spille med tiden som innsats...
Men slik har det også vært for meg. Jeg kunne for eksempel valgt å trene eller vært mer på sosiale medier i isteden for å brette traner, det handler vel om prioritering.
Vi sier at vi gjerne vil ha mer tid. Men det vi lengter etter, har ikke noe med tid å gjøre. Det er vår personlige, opplevde tid, vi savner.
Hvor mange traner fikk du brettet?
I japansk folklore har tranen en spesiell plass. Den er regnet som et symbol på lykke. Om du klarer å brette tusen traner i løpet av ett år vil du få ett ønske i oppfyllelse – jeg har gitt opp å telle og egentlig handler det ikke om antall men om tiden det tar.